23 October 2023
El Dr. Eric Rojas, actual responsable de la Unitat del Son de l’Hospital Universitari Josep Trueta de Girona i Hospital Santa Caterina de Salt, ha assumit el lideratge del projecte INNOBICS-SAHS, després de prendre el testimoni al Dr. Anton Obrador.
En aquesta entrevista, Rojas ens explica com va iniciar la seva carrera i com afronta el nou repte de liderar aquest projecte per millorar el diagnòstic i tractament de l’apnea obstructiva del son des de l’atenció primària.
Com vas iniciar la teva carrera en el camp de la Pneumologia?
El 2012 vaig iniciar la formació com a resident de Pneumologia a Hospital Trueta on vaig conèixer el Dr. Obrador, aleshores Cap de la Unitat de son del Servei de Pneumologia de l’Hospital Trueta i Hospital Santa Caterina, qui em va transmetre la seva passió per la patologia del son. Un cop finalitzada aquesta formació, el 2016, vaig tenir la sort de poder treballar colze a colze amb ell i participar en diversos projectes com és l’estudi multicèntric de la nostra àrea de Girona i Salt amb la participació d’atenció primària, anomenat CODI-SAOS; i el projecte internacional INNOBICS-SAHS. Projectes que, a més, s’han presentat en diversos congressos nacionals i internacionals. Tot això, ha sigut possible gràcies al mateix Dr. Obrador, a la gran dedicació i participació dels metges i infermeria implicada directament en els projectes i, també, al Dr. Orriols, Cap de Servei de Pneumologia del Trueta i Hopital Santa Caterina en què la seva experiència, interès i confiança ha sigut clau per fer-ho possible.
Com encetes el nou encàrrec de liderar el projecte INNOBICS-SAHS?
Em sento privilegiat poder liderar aquest projecte. Considero que és una gran responsabilitat però tinc molta motivació, ganes de seguir aprenent, seguir creixent professionalment i poder donar la millor versió de mi per tal que aquest projecte segueixi tenint l’èxit com està tenint en l’actualitat. Crec que és un projecte molt ambiciós que segurament donarà un gran canvi en el maneig en la patologia de l’apnea obstructiva del son i que és molt necessari en la situació de salut pública actual en què es troba aquesta malaltia.
Pots detallar quina ha estat fins ara la teva vinculació amb el projecte?
Quan va néixer el projecte, el Dr. Orriols em va proposar la seva vinculació. Amb l’entusiasme del Dr. Obrador i el suport d’ambdós hem anat superant les diferents fases del projecte. Estic molt agraït en què comptessin amb mi per dur a terme la seva execució des de l’inici. Això m’ha permès, per una banda, veure’l néixer i seguir tota la seva evolució i coneixent així totes les dificultats i èxits del projecte de primera mà. I, per altra banda, seguir aprenent de l’experiència i el coneixement del Dr. Obrador.
Centenars de pacients s’han beneficiat ja del nou circuit assistencial. Quines destacaries que han estat les fites més importants assolides fins ara?
Aquest projecte permet que els pacients amb sospita d’apnea obstructiva del son rebin a l’atenció primària una especialització d’una Unitat de son d’alta complexitat gràcies al suport d’una infermera del son i d’una Unitat de son virtual, proporcionant més accessibilitat i equitat a tota la l’àrea de Girona i Salt. També destacaria la rapidesa que s’atenen els pacients i que, donant un tractament precoç, promovem una medicina preventiva que és molt necessària.
I quins són els reptes més destacats que haurem d’afrontar fins al final del projecte, al març del 2025?
Es tracta d’un projecte molt ambiciós amb l’objectiu d’avaluar 3.000 persones amb sospita d’apnea obstructiva del son de manera coordinada amb l’atenció primària. Per això, donaré el suport que sigui necessari com a nou líder del projecte. Veient l’excel·lent tasca, l’esforç i la dedicació que realitzen avui dia tots els implicats en el projecte, tant a l’atenció primària com a la Unitat de son virtual, segur que superarem aquest repte amb èxit.
Read More Read Less