Entrevista al doctor Anton Obrador després de deixar el càrrec de coordinador d’INNOBICS-SAHS

28 September 2023

Volem expressar públicament el nostre agraïment al doctor Anton Obrador per la seva dedicació a la direcció del projecte i per aportar l’empenta necessària perquè aquest projecte fos realitat

El doctor Anton Obrador, impulsor i coordinador del projecte INNOBICS-SAHS ha passat el relleu de la direcció del projecte a l’edat de 70 anys al doctor Èric Rojas, que actualment és director de la Unitat del Son de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona i de l’Hospital Santa Caterina de Salt.

Amb motiu del seu comiat, l’entrevistem per preguntar-li sobre la seva experiència al capdavant del projecte.

Com va sorgir la idea inicial d’INNOBICS-SAHS?

La idea inicial va ser el resultat de tres circumstàncies prèvies. La primera va ser l’interès que compartia des de feia uns anys amb la doctora Susana Mota, la doctora Mayte Casamitja i la doctora Imma Castilla per torbar la millor solució possible per al diagnòstic de l’apnea obstructiva del son a l’atenció primària. La segona va ser el projecte CODIGO SAOS que el doctor Èric Rojas va implementar en quatre centres d’atenció primària de Girona (Sarrià, Salt, Santa Clara i Sils). I la tercera va ser el suport i l’interès del cap del Departament de Pneumologia de l’Hospital Universitari Dr. Josep Trueta de Girona, el doctor Ramon Orriols, per fer-ne un projecte internacional de recerca.

Què distingeix aquest projecte?

La creació d’una eina sanitària que permet coordinar el diagnòstic i el tractament de l’apnea obstructiva del son entre el centre d’atenció primària i l’hospital, com una única unitat i amb el suport d’una infermera del son al centre d’atenció primària, una unitat del son i una plataforma dedicada.

Com ha estat encapçalar el projecte el darrer any i mig?

L’experiència ha estat extremadament positiva, gràcies a l’excel·lent suport i a la professionalitat de tot el personal sanitari implicat, la qual cosa ens ha permès superar tots els problemes i els desafiaments que han sortit pel camí que, com podreu imaginar, han estat molts.

Com creu que evolucionarà INNOBICS-SAHS, ara que és a mig camí?

Ara que s’ha desplegat per tots els centres d’atenció primària, aquests poden diagnosticar correctament i tractar el 70% dels pacients, i només deriven el 30% a la unitat hospitalària del son. Això, amb tot, no significa que hagi disminuït la càrrega de treball sinó que, tal com era la nostra intenció, s’ha fet més complexa.

Quines reaccions us arriben dels professionals que utilitzen la nova eina?

Al principi requereix un esforç per part seva, segurament perquè era un procés nou, però al cap d’un temps la reacció dels professionals de l’atenció primària va sobrepassar les nostres expectatives; el veuen com un projecte del seu centre sanitari i els ajuda a trobar solucions més senzilles i clares.

I dels pacients que han rebut tractament?

Els pacients el veuen com una atenció més accessible perquè els la pot prestar el seu centre sanitari local, i això els és més còmode. També són atesos més de pressa i en entorns més familiars per a ells.

L’equip d’INNOBICS-SAHS vol expressar públicament el seu agraïment al doctor Anton Obrador per la seva dedicació a la direcció del projecte i per aportar l’empenta necessària perquè aquest projecte, que ja ha beneficiat centenars de persones a Girona i a Lisboa, fos realitat.

Read More Read Less