Als centres d’atenció primària de Girona ja han atès més de 650 persones per apnea del son

01 December 2022

INNOBICS SAHS PROJECT low

[Comunicat de premsa emès a Catalunya l’1 de desembre]

El projecte INNOBICS-SAHS, que va començar el 22 d’abril i es va centrar en l’ús de centres d’atenció primària per millorar el diagnòstic i el tractament de l’apnea obstructiva del son a Girona, ha obtingut els seus primers resultats. El projecte, que té una durada de 3 anys, va néixer dels equips de pneumatologia dels hospitals Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt després d’anys de recerca i pràctica clínica en el diagnòstic i el tractament del trastorn a l’hospital de Girona, en diferents centres d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) i de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) de la zona de Girona.

La síndrome d’apnea obstructiva és un trastorn amb una elevada prevalença que afecta el 25% de les persones d’entre 30 i 70 anys i que augmenta la prevalença amb l’edat i amb l’augment de l’índex de massa corporal. Amb tot, és una afecció infradiagnosticada, ja que només es diagnostiquen el 10% dels casos a les unitats hospitalàries del son, que solen tenir llistes d’espera superiors a un any. INNOBICS-SAHS vol facilitar el diagnòstic i tractament dels pacients al seu centre d’atenció primària. Per aconseguir-ho ha creat una unitat virtual del son en què treballen professionals i personal d’infermeria especialitzat del departament de pneumatologia, a la Unitat del Son de l’Hospital Josep Trueta. Aquesta unitat virtual disposa dels recursos humans i tècnics necessaris per oferir diagnòstic i tractament com un servei d’assistència primària. En paral·lel, s’ha assignat als centres d’atenció primària implicats una infermera del son especialment formada per dur a terme una nova funció: coordinar-se amb la Unitat del Son de l’hospital (especialistes en patologies del son del Departament de Pneumologia) i estar sota la seva supervisió.

Actualment, el projecte està en funcionament als centres d’atenció primària de la regió gironina com ara Salt, Celrà, Sarrià, Anglès i Taialà, i aquesta setmana començarà a funcionar a Sils-Vidreres-Maçanet, Santa Coloma de Farners i Arbúcies-Sant Hilari. Un total de 658 pacients (430 homes i 228 dones) han estat atesos al llarg d’aquest any amb el nou model. Al 78% se’ls va diagnosticar apnea del son i van rebre el tractament que necessitaven al centre d’atenció primària. Del 22% restant, el 19% van ser derivats a la unitat hospitalària del son per fer-los més proves, mentre que la resta de casos van rebre l’alta després que es va descartar un diagnòstic d’apnea del son.

El projecte es posarà en marxa a les àrees bàsiques de salut (ABS) de Santa Clara i Montilivi de Girona, i a finals d’any i durant el 2023 es desplegarà per Banyoles, Cassà de la Selva, Breda-Hostalric i Can Gibert del Pla, de Girona. Llavors, la implementació haurà cobert les àrees bàsiques de salut que deriven els seus pacients als hospitals Trueta i Santa Caterina, i el projecte s’ampliarà a altres zones de la regió.

Com es duen a terme el diagnòstic i el seguiment?

En primer lloc, s’ha preparat un breu qüestionari (dura menys d’un minut) perquè els metges o les infermeres d’atenció primària el facin als seus pacients i així puguin avaluar el risc que tenen aquests de patir apnea del son. Si aquest cribratge inicial dona positiu, el pacient és derivat a la unita del son que té assignat el seu CAP local.

Llavors el pacient es visita amb una infermera del son al CAP, que recopilarà el seu historial mèdic digital i li entregarà un dispositiu d’electromedicina (polígraf del son) que fins ara només estava disponible a les unitats hospitalàries del son. Tot seguit, el pacient utilitzarà el dispositiu una nit al seu domicili per monitorar el seu son i les seves constants respiratòries.

Per acabar, després que els especialistes en pneumologia de la unitat virtual del son hagin analitzat l’estudi del son i hagin revisat l’historial clínic del pacient a través d’una plataforma virtual, notificaran el diagnòstic del pacient i recomanaran un tractament de manera remota.

Apnea obstructiva del son

L’apnea obstructiva del son és un trastorn que provoca una obstrucció de les vies respiratòries superiors durant el son a causa d’una relaxació dels músculs de la gola. Les persones que pateixen aquest trastorn poden arribar a despertar-se diverses vegades durant la nit amb una sensació d’ofec, però rarament en són conscients perquè tornen a adormir-se ràpidament. Altres símptomes són els roncs i els esbufecs durant el son i un cansament excessiu durant el dia, que és una causa habitual d’accidents de trànsit i de treball. Aquesta afecció està associada també a diverses malalties cardiovasculars.

L’equip que impulsa el projecte assegura que el nou procediment diagnòstic reduirà el temps d’espera dels pacients que necessiten derivació a unitats hospitalàries del son a només 30 dies. A Catalunya, el procés diagnòstic es provarà en alguns centres d’atenció primària durant tres anys. Un cop acabat aquest període, se’n proposarà la implementació en altres centres d’atenció primària catalans i, en última instància, en altres comunitats autònomes i en altres països europeus.

El projecte té un pressupost de 3,1 milions d’euros que sufraguen EIT Health i les nou entitats participants: l’Institut Català de la Salut de Girona, l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta  (IDIBGI), la Fundació TIC Salut Social, el Centro Hospitalar Lisboa Norte, Pulso Ediciones, TRC Informática, l’Interuniversitair Micro-Electronica Centrum, ResMed Spain i OXIGEN Salud.

EIT Health, una xarxa de 150 membres que compta amb el suport de l’Institute of Innovation and Technology de la UE, serà fonamental per al projecte perquè garantirà l’accés d’INNOBICS-SAHS als coneixements i les habilitats de tots els seus socis europeus.

Read More Read Less