Més de 3.000 persones s’han beneficiat del nou procés assistencial de l’apnea obstructiva del son a Girona i Lisboa

22 May 2024

Actualment, al projecte hi participen 11 centres d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) i l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) de la regió de Girona, i tres centres d’atenció primària de Lisboa als quals s’afegiran dos més en les propers setmanes.

El coordinador del projecte europeu INNOBICS-SAHS i responsable de la Unitat del Son de l’Hospital Universitari Josep Trueta de Girona i Hospital Santa Caterina de Salt, el Dr. Eric Rojas, ha anunciat que més de 3.000 persones a Girona i d’un centenar a Lisboa s’han beneficiat ja del nou circuit assistencial per millorar el diagnòstic i el tractament de l’apnea obstructiva del son.

“Els resultats obtinguts fins ara són realment molt optimistes i estem molt contents (…), ja que pràcticament, el 80% dels pacients que han estat atesos en el nou procés assistencial han estat resolts en l’àmbit de l’atenció primària amb el suport de la Unitat del Virtual del Son”, explica el Dr. Rojas en aquest vídeo.

 

Les entitats participants al projecte han creat dues Unitats Virtuals del Son, una a l’Hospital Universitari Josep Trueta de Girona i Hospital Santa Caterina de Salt, i una altra al centre hospitalari Santa Maria de Lisboa. Aquestes unitats reben totes les dades procedents del polígraf del son que les infermeres específicament formades als centres d’atenció primària han dispensat als pacients amb sospita d’apnea per monitorar el seu son i constants vitals durant una nit a casa seva. D’aquesta manera, els professionals de l’hospital han pogut fer virtualment el diagnòstic i proposar el tractament a la majoria dels pacients atesos al CAP, sense necessitat de derivar-los a l’hospital per fer la prova.

Actualment, al projecte hi participen 11 centres d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut i l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) de la regió de Girona, i tres centres d’atenció primària de Lisboa als quals s’afegiran dos més en les propers setmanes.

Tal com destaca el Dr. Rojas al vídeo, el projecte està permetent diagnosticar més pacients de manera efectiva i ràpida, ja que en molts casos han estat avaluats en menys de 30 dies.

 

Sobre l’apnea obstructiva del son

L’apnea obstructiva del son és el trastorn respiratori del son més habitual, i es produeix pel col·lapse reiterat de les vies respiratòries superiors durant el son. Es calcula que afecta una de cada quatre persones d’entre 30 i 70 anys, tot i que en la majoria de casos no es diagnostica. Si no es tracta a temps, provoca alts índexs de morbiditat i de mortalitat, i pot comportar somnolència, problemes de concentració, i un major risc de patir problemes cardiovasculars i accidents de trànsit, entre d’altres.

Ara el projecte INNOBICS-SAHS està oferint a la població general amb sospita d’apnea obstructiva del son un diagnòstic ràpid i efectiu d’aquesta malaltia, gràcies a la col·laboració entre l’atenció primària i les unitats del son dels hospitals de referència. Al projecte, cofinançat per EIT Health, hi participen l’Institut Català de la Salut de Girona, l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona Dr. Josep Trueta (IDIBGI), la Fundació TIC Salut Social, el Centro Hospitalar Lisboa Norte, Evidenze, TRC Informática, ResMed Spain, i OXIGEN Salud.

Read More Read Less