Com s’inicia el procés per detectar l’apnea del son des de l’atenció primària?

26 June 2024

Ens ho explica l’Elena Comas, infermera del son del CAP Alfons Moré de Salt (Girona).

Anem fins al Centre d’Atenció Primària Alfons Moré de Salt, a la província de Girona, per conèixer de primera mà com s’inicia el procés per diagnosticar l’apnea obstructiva del son. Ens ho explica l’Elena Comas, que és una de les infermeres del CAP que han estat formades com a infermeres del son en el marc del projecte INNOBICS-SAHS.

Tal com apunta Comas al vídeo, el projecte INNOBICS-SAHS s’inicia a la consulta de medicina i infermeria de l’Atenció Primària, passant un petit test als pacients d’entre 30 i 70 anys que acudeixen a la consulta. Des de l’inici del projecte, més de 3.000 pacients han estat visitats a Girona i Lisboa, i en el 80% dels casos s’ha pogut fer el diagnòstic i recomanar el tractament des de l’atenció primària amb el suport de la Unitat Virtual del Son, formada per professionals de l’hospital.

Un trastorn infradiagnosticat

S’estima que una de cada quatre persones d’entre 30 i 70 anys pateix apnea obstructiva del son, però la majoria no estan diagnosticades. Els pacients que no reben tractament poden patir somnolència, problemes de concentració i un deteriorament de la seva qualitat de vida. També tenen un risc més alt de patir problemes cardiovasculars, i tenen el doble o el triple de possibilitats de patir accidents de trànsit per conduir en estat de somnolència, entre d’altres.

Read More Read Less